+389 46 255 600, +389 72 255 600 08:00 - 20:00
од 265
***
3
BB
превоз
3

Виена е последниот главен град на деветнаесет вековниот бал. Денеска во Виена постојат околу 200 значајни балови во годината, некои од нив вклучуваат и изведби на околу 9 живи оркестри. Баловите се одржуваат на различни убави палати во Виена, како принципална арена за нив сметајќи се дворецот Хофбург на Хелденплац.

Најголеми туристички атракции во Виена се царските дворци Хофбург и Шенбрун ,во кој е сместена и најстарата зоолошка градина во светот, Тиегартен Шенбрун  и панорамата во забавниот парк Пратер од која може да се види целата панорама на градот. Други познати содржини на градот се: Бургтетар, Државната опера на Виена, липицанските коњи и виенскиот машки хор како и екскурзиите до виенскиот хеуригенски округ Дублинг.

Во градот постојат повеќе од 100 уметнички музеи, кои сите заедно привлекуваат околу 8 милиони посетители годишно. Најпопуларни се Албертина, Белведере, Леополдовиот музеј, Уметничкоисторискиот музеј., Природонаучниот музеј  и Теничкиот музеј, од кој секој годишно добива околу двестапедесет илјади посетители.

Постојат многу туристички атракции кои се поврзани со композитори кои живееле во Виена, вклучувајќи ги неколкуте резиденции и гробот на Бетовен кој се наоѓа на централните гробишта, најголеми во градот и место каде што почиваат многу познати луѓе. Моцарт има меморијален гроб во Хабзбуршките градини и на гробиштата Св. Маркс. Многуте цркви на Виена привлекуваат големи метежи од кои најпознати се: Катедралата Свети Стефан (или како што уште се нарекува Штефансдом), Језуитската црква, Црквата Свети Чарлс, Црквата Свети Петар, Свети Руперт, Вотивната црква и други.

Денешни атракции кои и припаѓаат на модерната доба се Хундертвасер, зградите Обединетите Нации, како и погледот од Дунавската кула.

Галерија

Програма на патувањето

Програма:

1 ден: Пријавување на аеродром два часа пред летот. Лет Скопје Виена во 12:45 минути. По пристигнувањето, трансфер до хотел и сместување. Слободно време за индивидуални активности. 
2 – 4 ден: Разглед на Виена со локален водич.: Посета нацарските дворци Хофбург и Шенбрун , Бургтетар, Државната опера на Виена,Катедралата Свети Стефан, ... Во текот на престојот Ви препорачуваме да ја посетите некој од локалните кафичи и да ја вкусите долгогодишната традиција на подготовка на вкусно кафе, каде не ретко ке чуете дека баш Виенските кафулиња за прв пат го измислиле процесот на филтрирање на кафето. Уживајте во долгите прошетки по виенските улици, пропратени од нежни звуци на класицизмот ... 
4 ден: Трансфер од хотел до аеродром три часа пред летот . Пристигнување во Скопје во попладневните часови.  

Забелешка

Во цената на пакетот е вклучено: 
- Авионски превоз на релација: Скопје – Виена – Скопје
- Аеродромски такси
- Хотелско сместување во xотел ***  3 BB

Летови: секој ден
*цената и саатниците зависат од моментално расположливите места на aвио компанијата.

Во цената на пакетот не е вклучено: 
- Трансфер: aеродром - xотел, 
- Патничко осигурување
- Факултативни излети